[Όλα όσα θα κάνω (ή δεν θα κάνω) φέτος]

Ποτέ δεν με ξετρέλανε η ιστορία με τα new year’s resolutions. Τα θεωρούσα μία δικαιολογία για περισσότερη αναβλητικότητα, κάτι σαν το ‘από Δευτέρα’, αλλά πολύ χειρότερο.

Το καλοκαίρι όμως που μας πέρασε, σε μία παραλία στη Σίφνο ξεκινήσαμε τα resolutions με μία φίλη για πλάκα (thnx Φραντζέσκα!). Ήταν για τη νέα σχολική χρονιά από Σεπτέμβρη, και είδα με έκπληξη ότι είχε αποτέλεσμα. Tο συνεχίζω λοιπόν και φέτος.

Ο στόχος είναι ένα 2013 χωρίς νεκρό χρόνο. Αυτή είναι η λίστα μου:

  1. Λιγότερος χρόνος με smartphones και laptop. Έχει παραγίνει το πράγμα, έχω σχεδόν εξαρτηθεί, ειδικά από το smartphone. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κόβω το smartphone μαχαίρι και επιτρέπω το laptop 10 ώρες την εβδομάδα, εκτός δουλειάς.
  2. Περισσότερο διάβασμα. Όχι μόνο λογοτεχνία (αυτό είναι το εύκολο), αλλά κυρίως περισσότερες τεχνικές εκθέσεις, μελέτες, πολιτικά κείμενα, ιστορία. Όσα περισσότερα επιχειρήματα, τόσο καλύτερα.
  3. Μουσική. Μου είπαν ότι μόλις περάσω τα τριάντα, θα είναι πιο σπάνιο να ανακαλύπτω καινούργια συγκροτήματα ή νέους αγαπημένους δίσκους. Είχαν δίκιο, πρέπει να ακούω περισσότερη μουσική. (Αυτό είναι το τελευταίο συγκρότημα που αγάπησα, αλλά δεν το ανακάλυψα, μου το σφύριξε ο διπλανός μου ο Τάκης).
  4. Καλύτερη διατροφή. Λιγότερο από μισό κιλό κρέας και ένα λίτρο γαλακτοκομικά την εβδομάδα, όσο αναλογεί σε κάθε κάτοικο στον πλανήτη. Δύο ημέρες την εβδομάδα, ‘meat free’.
  5. Εγχώρια ταξίδια. Όχι μόνο γιατί τα διεθνή ταξίδια είναι ακριβά, αλλά και γιατί πρέπει να μειώσω δραματικά το αποτύπωμα άνθρακα που έχω. Θα επισκέπτομαι επίσης κάθε εβδομάδα ένα μέρος της Αθήνας που δεν έχω δει ποτέ. (Ξεκινάω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, δεν έχω πάει ποτέ).
  6. Να ακούω περισσότερο από όσο μιλάω. Και το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο ότι μιλάω πολύ, αλλά ότι ακούω λίγο.
  7. Αποχή από ανούσιες συζητήσεις. Αν δεν υπάρχει ελπίδα να καταλήξει κάπου ουσιαστικά η συζήτηση, αλλά απλά διαφωνούμε για την χαρά της διαφωνίας, δεν υπάρχει νόημα.
  8. Χρόνος με όσους έχω παραμελήσει. Ειδικά με όσους φίλους θεωρώ ότι είναι αρκετά κοντά μου, που θα είναι πάντα εκεί, όσο και αν τους ξεχνώ.
  9. Περπάτημα. Μισή ώρα κάθε μέρα. Όχι για τη γυμναστική. Για τη βόλτα και χωρίς κάποιο προορισμό, όπως το κάνει ο Michael Moore
  10. Να βοηθάω. Δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Από να δίνω χρήματα και είδη ανάγκης σε όσους χρειάζονται ή να βοηθάω εθελοντικά, μέχρι να μιλάω και να ακούω αγνώστους.

ΥΓ: Αν έχω μία ευχή για το 2013, είναι να κάνετε αυτή τη χρονιά, τόσο όμορφη, έξυπνη, παθιασμένη, ενδιαφέρουσα και αστεία, όσο είστε εσείς. Όχι μόνο για τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε, αλλά για όλο τον κόσμο. Αν δεν τον κάνετε εσείς, δεν ξέρω ποιος.

Καλή χρονιά!

 

Αφήστε ένα σχόλιο, αν έχετε άλλες ιδέες για resolutions!