Το 2012 ήταν η 28η συνεχόμενη χρονιά που ο πλανήτης ήταν θερμότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1951 – 1980 γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος.

Η Apple την τελευταια φορά που ο πλανήτης ήταν ψυχρότερος από το μέσο όρο

Εντάξει, δεν ήταν τελικά το έτος που καταστράφηκε ο κόσμος, το 2012 όμως είχε να προσφέρει χιλιάδες σκηνές καταστροφής. Τυφώνες, καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, πάγοι που λιώνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά για τον πλανήτη που κατοικούμε, όπως ήταν για όλους μας.

Ο τυφώνας Sandy που σάρωσε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και την Καραϊβική άφησε πίσω του περισσότερους από 100 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους. Ακόμα πιο καταστροφικός ήταν η καταιγίδα Bopha που έπληξε τις Φιλιππίνες και προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 900 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψε τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων.

Για τις ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα το 2012 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί και σίγουρα το δεύτερο έτος στην ιστορία τους με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με κλιματικές αλλαγές.

Η Βόρεια Βραζιλία υπέφερε από τη μεγαλύτερη ξηρασία τα τελευταία 50 χρόνια, παρατεταμένη ξηρασία και πολύ χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων γνώρισαν η Κίνα, η Ρωσία, η Αυστραλία, ενώ χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής υπέφεραν από πλημμύρες αλλά και ξηρασία μέσα στο 2012. Υπολογίζεται ότι πλέον το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα έλλειψης νερού.

Η Αρκτική γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση του θαλάσσιου πάγου που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβρη και συνέχισε να συρρικνώνεται κατά 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

To 2012 ήταν η χρονιά που το ακραίο έγινε φυσιολογικό και αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο ανησυχητικό είναι. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις από μία κλιματική κρίση, αν και πλἐον πρέπει να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ας είναι το 2013 η χρονιά που αυτή η προσπάθεια θα ξεκινήσει πραγματικά. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να είναι.

Καλή χρονιά σε όλους!

 

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό