Χθες το Ευρωκοινοβούλιο χάθηκε μία ψηφοφορία για τη διάσωση του συστήματος εμπορίας ρύπων, ενός εργαλείου που υποχρεώνει τη βιομηχανία στην Ευρώπη να πληρώνει για τη ρύπανση που προκαλεί. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να τα κατευθύνουν σε αναπτυξιακές (επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικόνομηση ενέργειας) και κοινωνικές πολιτικές (προστασία των ασθενέστερων). Περισσότερα για την άποψή που υποστηρίζω εδώ.

Υπάρχουν βέβαια Ευρωβουλευτές (κυρίως συντηρητικοί) που ψήφισαν αρνητικά  γιατί ισχυρίζονται ότι θα έπληττε τη βιομηχανία. Διαφωνώ, αλλά κατανοώ. Συντηρητικοί ευρωβουλευτές είναι, τα συμφέροντα της βιομηχανίας θα στήριζαν. Ποιον να στήριζαν δηλαδή; Τον πολίτη; Περισσότερα για αυτή τη θέση εδώ.

Υπάρχει όμως και ένας Ευρωβουλευτής που ψήφισε το bail out της βιομηχανίας και ισχυρίζεται ότι το έκανε για το καλό των καταναλωτών!

Μπορείτε να τον δείτε εδώ. (δείτε από το 3’47” και μετά)

 

Πρόκειται για προπαγάνδα του χειρίστου είδους. Και επειδή ο Γιώργος Παπαδάκης δεν μπορεί να βγάλει άκρη, όπως παραδέχεται (μπορεί όμως να το κιτρινίσει άνετα και να λαϊκίσει για πλάκα), θα την κάνω εγώ τη δουλειά.

Τι δεν καταλαβαίνει/γνωρίζει/λέει ο Ευρωβουλευτής;

  1. Το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΤΜΕΑΡ) που βρίσκεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ (δείτε το video στο 3’58”) αυξάνεται όσο μεγαλώνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς ενέργειας). Τα έσοδα από το εμπόριο ρύπων στην Ελλάδα, πηγαίνουν στον ΛΑΓΗΕ, άρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημαίνει λιγότερα έσοδα (δηλαδή μεγαλύτερο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ) και άρα μεγαλύτερο κόστος για τους καταναλωτές (αύξηση και όχι μείωση του ΕΤΜΕΑΡ)
  2. Το ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει σχέση με το εμπόριο ρύπων. Το γεγονός ότι ΕΤΜΕΑΡ σημαίνει Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων είναι μία ατυχής σύμπτωση. Για την ακρίβεια η μόνη σχέση που έχουν είναι ότι όσο χαμηλότερος ο τόνος του άνθρακα στο εμπόριο ρύπων, τόσο υψηλότερο το ΕΤΜΕΑΡ. (βλ σημείο 1)
  3. Η αύξηση φέτος σε τρεις δόσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ  οφείλεται κυρίως σε άλλους λόγους από το εμπόριο ρύπων. Οι βασικοί λόγοι είναι  η απελευθέρωση των τιμολογίων (επιταγή της Τρόικα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και τα αυξημένα κόστη εξαιτίας της εξάρτησης της ΔΕΗ από τα ορυκτά καύσιμα.  Τόσο η απελευθέρωση των τιμολογίων, όσο και η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πάγια αιτήματα των ομοϊδεατών συναδέλφων του εν λόγω φιλελεύθερου Ευρωβουλευτή, άρα όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.
  4. Τα έσοδα από το εμπόριο ρύπων αποτελούν εθνικούς πόρους της κυβέρνησης για επενδύσεις και κοινωνική πολιτική. Όσο λιγότερα έσοδα, τόσο λιγότερες δυνατότητες.

544888_10151623979806514_1336532906_n

 

Και τι θα κάνουμε με το πιεστικό ερώτημα του κ. Παπαδάκη; Θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας από τη ΔΕΗ;

Όχι, γιατί απλούστατα η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου φέρνει τη ΔΕΗ και τους πιο καταναλωτές σε πιο δυσμενή θέση.

Να το πω αλλιώς: από εκεί που είχαμε την ευκαιρία να υποχρεώσουμε την πιο ρυπογόνο  βιομηχανία να πληρώνει για την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί (και τα λεφτά αυτά να πιάνουν πραγματικά τόπο και να γυρίζουν πίσω στον κόσμο με τη μορφή επενδύσεων και κοινωνικών πολιτικών), με την ψήφο τους οι Ευρωβουλευτές  έδωσαν στη βιομηχανία ‘get out of jail free’ κάρτα. Αυτή την κάρτα θα την πληρώσουμε εμείς.

 

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη

Για να είμαι σωστός, όντως υπάρχει μία πιθανότητα οι καταναλωτές να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά δεν έχει σχέση με την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι αυτό που προσπαθεί να πει ο έρμος ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, αλλά τον σταυρώνουν λαϊκιστικά (11’50”).

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ που σφάζει τις ΑΠΕ, υπάρχει και μία καλή ρύθμιση που θα μειώσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αν και όταν εφαρμοστεί. Αυτή η ρύθμιση επί της ουσίας υποχρεώνει τους Προμηθευτές ενέργειας (δηλαδή τη ΔΕΗ) να αγοράζει το ρεύμα από τους υπόλοιπους παραγωγούς σε τιμές πιο κοντά στο πραγματικό τους κόστος και έτσι να αποδίδει (πληρώνει) ένα μέρος από τα χρήματα που έβαζε μέχρι σήμερα έβαζε άδικα στην τσέπη. (δείτε το σημείο 3, το οποίο με αυτή τη ρύθμιση διορθώνεται μερικώς).

Έχω ξαναπεί ότι δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τόση διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την ώρα που κρίνονται ζητήματα που αφορούν το μέλλον των καταναλωτών, της αγοράς ενέργειας και της κλιματική πολιτικής της Ευρώπης.

Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα θα τη διορθώσει την αναστάτωση που δημιούργησε με ένα απαράδεκτα παραπλανητικό δελτίο τύπου, αν και δεν είμαι αισιόδοξος.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι περισσότερη παραπληροφόρηση.

 

Και μία τελευταία προσωπική απορία

Έχεις θέμα στην εκπομπή σου το θέμα της χθεσινής ψηφοφορίας με 5 καλεσμένους. Είναι προφανώς κεντρικό ζήτημα στην εκπομπή σου και ξέρεις ότι είναι τεχνικό και δύσκολο θέμα. Δεν θέλεις να προετοιμαστείς εκ των προτέρων; Ή κάνεις καλύτερα νούμερα όταν δεν βγάζει κανένας άκρη ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα;

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός να ακούω τον Παπαδάκη (τον ήθελαν οι γονείς μου για πρωινή ενημέρωση) στο φόντο ενώ ετοιμαζόμασταν οικογενειακώς για το σχολείο και τη δουλειά. Τότε που ήταν μόνος του χωρίς Αυτιάδες και Καμπουράκηδες. Ήταν καλύτερος τότε, δεν ήταν;

 

Σημείωση:

Οι μόνοι Ευρωβουλευτές που ψήφισαν θετικά ήταν οι Χρυσόγελος (Πράσινοι), Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), Αρσένης και Δρούτσας (ΠΑΣΟΚ). Οι υπόλοιποι του ΠΑΣΟΚ, παρά την ενιαία γραμμή που είχε το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Σοσιαλιστών, απείχαν. Λεπτομέρειες για το πώς ψήφισαν οι Ευρωβουλεύτες εδώ. (θετικά ψήφισαν όσοι καταψήφισαν)