Θα έχετε ίσως δει τις διαφημίσεις της ΔΕΗ στην τηλεόραση για τις εκπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή όμως σε 30” διαφήμισης κανείς δεν μπορεί να πει όλη την ιστορία, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα παραπάνω για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα:

  1. Η μείωση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μεταφράζεται σε μεσοσταθμική έκπτωση 3,4%. Αυτό πχ για ένα μικρό γραφείο σημαίνει έκπτωση περίπου 3,7€ ανά μήνα, σύμφωνα με την ΔΕΗ.

    elgx4 copy

  2. Τα τιμολόγια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι τόσο υψηλά, που το περιθώριο κέρδους τους επιδοτεί τα υπόλοιπα ζημιογόνα τιμολόγια (τις χαμηλές καταναλώσεις των οικιακών τιμολογίων και το αγροτικό τιμολόγιο). Αυτό ονομάζεται σταυροειδής επιδότηση, η οποία δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και καταργείται μετά από μνημονιακή απαίτηση. Για τον ίδιο λόγο η ΔΕΗ κατήργησε την ξεχωριστή χρέωση για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις (έως 800kWh) και την ενοποίησε με την επόμενη κατηγορία χρέωσης (έως 1600kWh)
  3. Ακριβώς επειδή τα τιμολόγια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους, η ΔΕΗ είναι ευάλωτη απέναντι σε πιθανούς ανταγωνιστές που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Έτσι ακριβώς έγινε το 2010 με την ‘γνωστή’ πλέον υπόθεση Energa – Aegean που στόχευσαν στο (πιο) κερδοφόρο τμήμα του πελατολογίου της ΔΕΗ: τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα της έκπτωσης για να δούμε ποιον αφήνει τελικά ικανοποιημένο:

Δεν ικανοποιεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις γιατί πρόκειται για πολύ μικρή έκπτωση που κυμαίνεται από 1% έως 3,4%, πολύ μικρότερη από τις εκπτώσεις για την βιομηχανία.

Δεν ικανοποιεί την ΔΕΗ, που παραμένει εκτεθειμένη σε πιθανή, νέα επιθετική μελλοντικών ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα ‘χτυπήσουν’ αυτά τα τιμολόγια.

Ελπίζω ότι δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να πανηγυρίζει ότι μείωσε τα τιμολόγια για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όταν την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια είναι δυσβάσταχτες.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να εξασφαλίσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χαμηλό ενεργειακό κόστος;

IMG_4198

Με την υπογραφή της νέας, βελτιωμένης (χάρη στις πιέσεις οικονομικών και κοινωνικών φορέων) υπουργικής απόφασης για την προώθηση της αυτοπαραγωγής, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να γίνουν αυτοπαραγωγοί καθαρής ενέργειας και να μειώσουν δραματικά το ενεργειακό κόστος τους.

Eτήσιο όφελος αυτοπαραγωγής για εμπορική επιχείρηση

Eτήσιο όφελος αυτοπαραγωγής για εμπορική επιχείρηση

Επειδή όμως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτός από υψηλό ενεργειακό κόστος, έχουν και άλλα σημαντικά οικονομικά βάρη, πιθανότατα δεν μπορούν να επενδύσουν χωρίς υποστηρικτικά μέτρα και πολιτικές. Αυτά είναι η προώθηση του virtual net-metering (αυτοπαραγωγής) για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαθέσιμη στέγη και η χρηματοδότηση από τρίτους, ώστε να μπορούν τρίτοι (πχ η ΔΕΗ) να χρηματοδοτήσει απευθείας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Αυτές οι σημαντικές ρυθμίσεις δυστυχώς δεν προβλέπονται στο τελικό προσχέδιο της υπουργικής απόφασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και η ΔΕΗ, η οποία έχει έννομο συμφέρον να πιέσει την κυβέρνηση προς την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αυτοπαραγωγή. Μία τέτοια εξέλιξη είναι ένα win-win σενάριο για όλους:

  • για την κυβέρνηση που θα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για το ενεργειακό κόστος όλων των επιχειρήσεων
  • για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα μειώσουν θεαματικά το ενεργειακό τους κόστος
  • για την ΔΕΗ που θα επενδύσει σε μία αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά εν τη γενέσει της

Οι πιο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι στο μέλλον η αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας θα πρωταγωνιστήσουν. Όσο αυξάνεται το κόστος ενέργειας, η στροφή προς την αυτοπαραγωγή θα γίνεται με διαφορά η πιο συμφέρουσα επιλογή. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με υψηλό ενεργειακό κόστος, η αυτοπαραγωγή είναι η πιο αποδοτική και έξυπνη επένδυση.

Η ερώτηση που απομένει είναι αν αυτό το μέλλον θα είναι εφιάλτης ή ευλογία για την ΔΕΗ. Αν κρίνει κανείς από την στάση της απέναντι στις ΑΠΕ και την εμμονή της στον λιγνίτη και το μαζούτ, δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας.

ΥΓ: Μόλις προχθές η κυβέρνηση επιδότησε με ακόμα 150 εκατ. ευρώ έως το 2020 την ενεργοβόρο βιομηχανία. Αναρωτιέμαι πότε θα δείξει αυτή η κυβέρνηση την ίδια ζέση για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…