Μερικές βασικές αρχές για ουσιαστική επικοινωνία

Αυτό το blog μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράζομαι για θέματα που θεωρώ σημαντικά με θετικό ή αρνητικό τρόπο (να θυμηθώ να ελέγξω την αναλογία μεταξύ τους θα πρέπει  κάποια στιγμή). Αυτό δεν κάνει αυτά τα θέματα ή τη δική μου προσέγγιση σε αυτά, περισσότερο σημαντικά.  Μου επιτρέπει όμως να πλησιάζω ό,τι αγαπώ και να ξεφεύγω από ό,τι με αηδιάζει σε αυτόν τον κόσμο.

Παρακάτω μερικές βασικές αρχές blogging. Housekeeping rules…

1. Με απασχόλησε πάρα πολύ αν αυτό πρέπει να είναι ένα ανώνυμο blog ή όχι. Αν είναι ανώνυμο, μου επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων στην έκφραση απόψεων, τη δημόσια τοποθέτησή μου σε σχέση με εξελίξεις και πρόσωπα της επικαιρότητας και γενικά την πολιτική μου εκδήλωση. Ίσως εξασφαλίζει και λιγότερη αναστάτωση στην προσωπική μου ζωή.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να φοβάται το τίμημα.  Πιστεύω επίσης ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη και τις συνέπειες των πράξεών του (και των λεγομένων του).  Επέλεξα λοιπόν τη δεύτερη οδό.

2. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε σχόλιο θα δημοσιεύεται σε αυτόν το χώρο. Αν μία άποψη δεν απαντά επί της ουσίας ή αποσκοπεί αποκλειστικά στην προσβολή, τότε απλά δεν θα δημοσιευτεί. Αυτό δεν με κάνει λιγότερο δημοκράτη ούτε σημαίνει ότι λογοκρίνω επειδή δεν έχω επιχειρήματα για να υποστηρίξω τις θέσεις μου. Σημαίνει ότι μου αρέσει να προστατεύω αυτό το χώρο από γηπεδικές συμπεριφορές  και να αποθαρρύνω την επίσκεψη ατόμων, με τα οποία δεν θα συνδιαλεγόμουν ούτε δια ζώσης. Άλλωστε σε αυτή τη ζώη οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς, με τους οποίους θα έβγαινες για μία μπύρα μαζί τους και σε αυτούς με τους οποίους όχι.

3. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα περισσότερο, για όσους χρησιμοποιούν την ανωνυμία τους για να εξαπατήσουν, να προσβάλλουν και γενικά να ρυπάνουν τοξικά μία συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι η τήρηση της ανωνυμίας είναι μεμπτή.

4. Αν πιστεύετε (σε) κάτι πείτε το, υποστηρίξτε το όμως με στοιχεία και επιχειρήματα. Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο γνωστού (πρώην) τηλεοπτικού ‘ερευνητή’ – δημοσιογράφου, το οποίο τασσόταν ενάντια στην άκρατη ανάπτυξη των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά. Στην προσπάθειά του αυτή, ο συντάκτης του κειμένου υποστήριξε ότι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών θα  στερήσει πολύτιμες εκτάσεις γης από τη χώρα.

Μέχρι εδώ όλα καλά (αν και η θέση αυτή είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα την αποδομήσω σε κάποιο άλλο post). Στην προσπάθειά του όμως να υποστηρίξει τη θέση του, ο συντάκτης -ερευνητής – δημοσιογράφος υποστήριζε ότι το Πρόγραμμα Ήλιος  απαιτεί σχεδόν πενταπλάσια έκταση από αυτή που πραγματικά θα απαιτούσε (όπως χαρακτηριστικά έγραψε, μία Χίος θα καλυπτόταν από κάτοπτρα). Δεν ξέρω αν το λάθος οφείλεται σε επιπολαιότητα, σκοπιμότητα ή απλά αγνή, δημοσιογραφική άγνοια. Ξέρω όμως ότι χρειάζεται κάτι σαν τρία λεπτά για να βρεις πόση έκταση απαιτεί το Πρόγραμμα Ήλιος (200 τ.χλμ) και μετά ποια είναι η έκταση της Χίου (904 τ.χλμ).

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Get your facts right, σας κάνει να δείχνετε ωραίοι.

ΥΓ: Δεν μπορώ να το κρατήσω άλλο μέσα μου. Το επίμαχο άρθρο το έγραψε ο κ. Βαξεβάνης και ο τίτλος του ‘Μία σκανδαλώδης ηλίαση’. Το μόνο που σκέφτομαι για τον κ. Βαξεβάνη πλέον είναι τι άλλο δεν έχει διασταυρώσει τόσα χρόνια.

 

Κάνοντας μία έρευνα για housekeeping rules μου άρεσαν πολύ οι σκέψεις του Προκόπη Δούκα για το δικό του blog, στο οποίο παρεμπιπτόντως έχει καταθέσει κάποιες πολύ καλές σκέψεις.