Η διάσκεψη φέτος πραγματοποίηθηκε σε γήπεδο. Πέντε μέρες μετά την έναρξη των συνομιλιών, υπήρχε ακόμα κόσμος που χρειαζόταν χάρτη για να βρει την σωστή αίθουσα.

Η ατμόσφαιρα ήταν από την αρχή λίγο creepy. Ίσως έφταιγαν τα μήλα που έφεραν το logo της διάσκεψης χαραγμένο με laser . Οι συνειρμοί για το μήλο της κακιάς μάγισσας ή το απαγορευμένο μήλο, αναπόφευκτοι.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η έναρξη των διαπραγματεύσεων σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες με χιλιάδες νεκρούς αυτή την φορά. Η ομιλία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Φιλιππίνων (ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας κατά την διάρκεια της Διάσκεψης) ήταν πραγματικά συγκινητική.

Η καταστροφή στις Φιλιππίνες δεν ήταν ο μόνος κακός οιωνός για αυτή τη Διάσκεψη. Μερικοί από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, οι οποίοι συστηματικά υπονομεύουν οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία του κλίματος ήταν οι επίσημοι χρηματοδότες. Ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία της Πολωνίας με καύσιμο φυσικά τον άνθρακα.

Θα περίμενε κανείς από τις εναρκτήριες ομιλίες, να ακούσει λόγια για την ανάγκη προστασίας του κλίματος. Αντ’ αυτού ακούστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Καναδά, να καλεί τις υπόλοιπες χώρες να εγκαταλείψουν τα μέτρα και τις πολιτικές για την προστασία του κλίματος, όπως έχουν ήδη κάνει αυτοί…

…κάτι που έπραξε αμέσως η Αυστραλία…

…και στην συνέχεια η Ιαπωνία.

Η υπόθεση άρχισε να προϊδεάζει για φιάσκο με τεράστια ευθύνη της πολωνικής προεδρίας και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών θέλει περισσότερη καθαρή ενέργεια και μέτρα στήριξης των ΑΠΕ.

  Το λογοπαίγνιο ‘Poland or Coaland?’ έγινε trend.

 Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ) με την μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ στην Πολωνία για περιβαλλοντικά θέματα…

…για να ξεκινήσει η δεύτερη εβδομάδα με την Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τον Άνθρακα να πραγματοποιείται παράλληλα…

…την οποία φυσικά η Greenpeace δεν θα μπορούσε να αφήσει αναξιοποίητη

όταν μάθαμε ότι στην διάσκεψη για τον άνθρακα θα παρευρισκόταν για μία ομιλία και η Γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα δεν χαρήκαμε και πολύ. Τελικά το ξενέρωμα το έφαγαν οι φίλοι του άνθρακα μόλις άκουσαν την ομιλία της.

Δυστυχώς όμως ούτε η δεύτερη εβδομάδα ‘τσουλάει’ όπως φαίνεται μέχρι και τώρα. Οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη υπαναχωρούν από την θέση τους και ανακοινώνουν ότι το μείζον θέμα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, πάει για το τέλος του 2015. Η στάση αυτή εξόργισε τα αναπτυσσόμενα κράτη που αποχώρησαν από την Διάσκεψη…

  …για να ακολουθήσει μία μέρα μετά η κοινωνία των πολιτών…

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι πιο πολύ θόρυβο προκάλεσε η ‘απόλυση’ του Υπουργού Περιβάλλοντος της Πολωνίας, για να ‘επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης του σχιστολιθικού αερίου (shale gas)

Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές, η Διάσκεψη πλησιάζε στο τέλος της. Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα (δεν περιμένουμε τίποτα φοβερό), ο πλανήτης ήταν πιο ασφαλές μέρος πριν αρχίσει η Διάσκεψη.

Όπως είπε άλλωστε ο Ban Ki-Moon…

[to be updated, μόλις υπάρξουν νεότερα]