Τον Μάρτιο του 2012 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ παρουσίασε στη Βουλή τα οικονομικά στοιχεία για την χρηματοδότηση της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας ‘Πτολεμαΐδα 5’, πριν υπογραφεί η τελική σύμβαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κατασκευή της μονάδας συνολικό κόστους 1,4 δις ευρώ θα χρηματοδοτούταν:

  • Κατά 44% (~615 εκατ. ευρώ) από την γερμανική τράπεζα kfW με την εγγύηση του Hermes
  • Κατά 38% (~530 εκατ. ευρώ) από ίδια κεφάλαια
  • Κατά 18% (~250 εκατ. ευρώ) από χρηματοδότηση που θα αναζητούταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Μπορείτε να δείτε το video της συνεδρίασης στην Βουλή εδώ (μετά το 40′)

Η είδηση αυτή τότε δεν διαψεύστηκε από κανέναν: κανένα κόμμα ή βουλευτής, κανένας δημοσιογράφος και σίγουρα κανένας συνδικαλιστής ή εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν την αμφισβήτησε. Το αντίθετο: μέχρι και πολύ πρόσφατα η είδηση επιβεβαιωνόταν. Στο Euro2day (Μάρτιος 2012), το Capital (Ιούλιος 2012), την Καθημερινή (Σεπτέμβριος 2013).

Μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση της κατασκευής έπειτα από την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση Ευρωβουλευτή.

Η είδηση που αναδείχθηκε από Greenpeace και WWF, όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε το παραλήρημα των φίλων του λιγνίτη:

H γραμμή που ακολούθησε η ΔΕΗ ήταν η εξής:  ‘η ΔΕΗ δεν ήθελε λεφτά ποτέ από την ΕΤΕπ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάμιξης της ΕΤΕπ’ (δηλαδή το αντίθετο ακριβώς από αυτό που έλεγε η ΔΕΗ στην Βουλή ενάμιση χρόνο νωρίτερα).

Ας δούμε λοιπόν πού βρίσκονται τα πράγματα τώρα που λύθηκε η παρεξήγηση και η ΕΤΕπ δεν συμμετέχει. Υποθέτω ότι η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, εξακολουθεί να κοστίζει σχεδόν 1,4 δις ευρώ (ορίστε και η περίληψη της σύμβασης, την οποία θα πάρω στα σοβαρά, ακόμα και αν είναι γραμμένη σε comic sans serif).

– 739 εκατ. ευρώ (~53%) από την kfW (και άλλες γερμανικές τράπεζες) με την εγγύηση του Heuler – Hermes

– 530 εκατ. ευρώ (~38%) από ίδια κεφάλαια (παίρνω σαν δεδομένα αυτά που έχει δηλώσει επίσημα ο επικεφαλής της ΔΕΗ)

Σύνολο: 1,269 δις ευρώ, δηλαδή προκύπτει ‘τρύπα’ σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ

Επειδή όμως η είδηση που διακινείται, κάνει λόγο για εξασφαλίσμένη χρηματοδότηση στο σύνολό της και μάλιστα χωρίς την εμπλοκή της ΕΤΕπ , έχω μερικές απορίες:

  • Το σχέδιο χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, για το οποία ενημερώθηκε επίσημα από την ΔΕΗ το Ελληνικό Κοινοβούλιο (πριν την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ), πότε ακριβώς ακυρώθηκε και με ποια επίσημη διαδικασία; Έγινε κάποια νεώτερη ενημέρωση σε βουλευτές, κάποιο σχετικό ΔΣ, από το οποίο υπάρχουν πρακτικά;
  • Πώς γίνεται η ίδια είδηση (αυτή της ανάμιξης της ΕΤΕπ) να παίζει παντού και στην συνέχεια να διαψεύδεται από παντού;
  • Έχει η ΔΕΗ την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει 650 εκατομμύρια ευρώ (ή αν προτιμάτε 530 συν την τρύπα 120) για την κατασκευή της μονάδας ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα ξεκινήσει να το εκαταμιεύει σε δύο χρόνια από τώρα;
  • Υπάρχει πιθανότητα η ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ για την κατασκευή της ‘Πτολεμαΐδα 5’, να συνδέεται με πώληση υφιστάμενων μονάδων;
  • Η εγγύηση του ομίλου Heuler – Hermes έγινε με τον όρο της επιλογής γερμανικού εξοπλισμού (όρος, ο οποίος έχει ήδη εκπληρωθεί). Υπάρχει πιθανότητα η εμπλοκή γερμανικών τραπεζών και ομίλων να συνδέεται και με άλλους όρους, όπως για παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; (πχ να προκρίνονται γερμανικές εταιρίες έναντι άλλων)
  • Το πλήρες κείμενο της σύμβασης είναι διαθέσιμο για το κοινό;

Άσχετα από το πού στέκεται ο καθένας απέναντι στο σχέδιο για την κατασκευή της ‘Πτολεμαΐδα 5’, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής: η αδιαφάνεια και η σύγχυση γύρω από το έργο είναι παροιμειώδης, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Δείτε για παράδειγμα την απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση βουλευτή που ζητεί περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη σύμβαση. Κανονικά οι πληροφορίες αυτές θα έπρεπε να είναι στη διάθεση του κοινού.

Σε μία χώρα που σέβεται τους θεσμούς της, ένα τόσο σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα απαιτεί σοβαρότητα. Στο κάτω κάτω αυτό το 1,4 δις ευρώ από όπου και αν προέλθει (αν προέλθει τελικά), εμείς  θα το πληρώσουμε.

Αν έχετε οποιαδήποτε άποψη ή πληροφορία για το θέμα, πραγματικά θέλω να την ακούσω.