Μετά από 8 μήνες, νομίζω ότι είναι μία καλή στιγμή να το παραδεχτούμε: αυτή η κυβέρνηση έχει σημαντικό θέμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Στο ΥΠΕΚΑ μάλιστα δεν χάνουν ευκαιρία για να δείξουν πόσο καλύτερα θα ένιωθαν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, αν οι ΑΠΕ παρέμεναν στο περιθώριο και κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταφέρουν. Ειδικά τα φωτοβολταϊκά.

Φυσικά το ΥΠΕΚΑ δεν είναι μόνο του σε αυτήν την μανία. Κάθε συντηρητική φωνή αυτής της χώρας, οι πιο ρυπογόνες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, σημαντικοί φορείς της αγοράς ενέργειας, (όπως ο Λειτουργός της, ΛΑΓΗΕ), ακόμα και κάποιοι επενδυτές στον χώρο της ηλιακής ενέργειας, βλέπουν στα φωτοβολταϊκά όλα τα δεινά του κόσμου.

Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας τους χαλάει τα σχέδια. Ορίστε πώς:

1.      Η ηλιακή ενέργεια καθιστά ασύμφορες τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η πιο ακριβή ενέργεια παράγεται όταν υπάρχει η πιο αυξημένη ζήτηση, δηλαδή συνήθως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τότε είναι που υπάρχει και το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις πιο ακριβές, συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτης, αέριο). Τότε όμως παράγουν και στο μέγιστο τα φωτοβολταϊκά, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής και άρα αυτό το περιθώριο κέρδους. Αυτό που κανονικά είναι οικονομικό όφελος για την κοινωνία, σήμερα θεωρείται ζημιά για τους επενδυτές.

2.      Η ηλιακή ενέργεια είναι η ενέργεια των πολλών και των μικρών. Αυτό από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με τη καθεστηκυία λογική που υποστηρίζει ότι η ενέργεια παράγεται από τους λίγους και τους μεγάλους. Μέχρι σήμερα το 25% των φωτοβολταϊκών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί από οικογένειες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Γιατί όμως να κάνει επενδύσεις η ελληνική οικογένεια, όταν μπορεί να κάνει αυτή η οικογένεια;

3.      Η ηλιακή ενέργεια δεν έχει μεσάζοντες ή ιδιοκτήτες. Γιατί δεν έχει καύσιμο. Ο καθένας μπορεί να επενδύσει στον ήλιο και στον αέρα που ανήκουν σε όλους.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους πολλοί στην Ελλάδα (και στον κόσμο) δεν θέλουν την ηλιακή ενέργεια. Υπάρχει όμως και ένας λόγος ακόμα χειρότερος.

4.      Η ηλιακή ενέργεια φέρνει επανάσταση. Στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι πιο φθηνό για έναν καταναλωτή να παράγει στο σπίτι του το δικό του ρεύμα από τον ήλιο, παρά να το αγοράζει από την ΔΕΗ (ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο).

Αυτό σημαίνει ότι για μία σπάνια στιγμή στην ιστορία, ο έλεγχος και η εξουσία θα μετατοπιστούν στους πολίτες.

Και εγώ στη θέση τους τα ίδια θα είχα κάνει και χειρότερα για να αποτρέψω κάτι τέτοιο.